Blogg
Hur fungerar Wi-Fi?

Hur fungerar Wi-Fi?

Har du någonsin slutat fundera kring hur exakt e-post eller streamingvideo kommer in i din smartphone eller surfplatta så snabbt, tryggt och i realtid? Det är wi-fi i aktion. Den här veckan gräver vi lite mer in i tekniken bakom trådlösa routers.

Vad är WiFi?

Låt oss först täcka några av grunderna. WiFi står för Wireless Fidelity och är samma sak som att säga WLAN som står för ”Wireless Local Area Network.” Läs mer.

WiFi fungerar av samma princip som andra trådlösa enheter – det använder radiofrekvenser för att skicka signaler mellan enheter. Radiofrekvenserna är helt annorlunda, säg från walky talkies, bilradio, mobiltelefoner och väderradio.

Till exempel tar din bilstereo emot frekvenser i Kilohertz- och Megahertz-intervallet (AM- och FM-stationer), och WiFi sänder och tar emot data i Gigahertz-intervallet.

För att bryta ner det ytterligare är Hertz (Hz) helt enkelt en frekvensenhet. Låt oss säga att du står på en brygga och ser vågor komma in. När du tittar ner på vågorna kan du se toppen av varje våg rulla förbi. Om du räknade hur många sekunder mellan varje vågtopp skulle detta vara vågfrekvensen. Så om tiden mellan varje topp var 1 sekund skulle det innebära att vågfrekvensen var 1 hertz eller en cykel per sekund.

Jämförelse av havsvågor med Mhz och Ghz, dessa vågor rör sig med 1 miljon och 1 miljard cykler per sekund i luften! Och för att få informationen som finns i dessa vågor måste din radiomottagare ställas in för att ta emot vågor med en viss frekvens.

För WiFi är den här frekvensen 2,4 GHz och 5 GHz. Dessa vågor liknar mycket frekvensen i din mikrovågsugn! Din mikrovågsugn använder 2.450Ghz för att värma upp mat och din router använder 2.412 GHz till 2.472 GHz för att överföra dina data via WiFi. Det är därför som vissa människor med gamla eller felaktiga mikrovågor upplever ett problem med sin WiFi-signal när de försöker göra popcorn.