Blogg
Så här blir du rik – 6 steg

Så här blir du rik – 6 steg

De flesta, om inte vi alla, vill leva i ekonomisk komfort och stabilitet. Vi vill vara rika, kunna köpa vad vi vill och ha tillgång till en bra livsstil. Medan slutmålet är klart är det svårt att veta var du ska börja din resa för att bli rik.

När du börjar är det viktigt att erkänna att det tar tid och ansträngning att bli rik. Det finns väldigt få sätt att omedelbart ha stora mängder välstånd, och alla är turbaserade. Inte alla av oss kan vinna lotteriet eller ärva en förmögenhet från en mystisk rik släkting. Att bli rik i de flesta fall innebär mycket hårt arbete, tålamod och tid.

Bli rik – 6 Steg

Det finns några beprövade saker du kan göra som kan hjälpa dig att bli rik, men nyckeln är att ständigt och konsekvent arbeta hårt, hålla reda på din personliga ekonomi och hålla ögonen på priset.

1. Öka ditt eget värde

Något som många självtillverkade rika människor har gemensamt är att de är värdefulla på specifika sätt. Även när miljonärer och miljardärer tas ur ekvationen har många rika människor – läkare, ingenjörer, filmskapare – blivit rika efter att ha tillfört sig själva värde och sedan tillfört värde till världen. Till exempel kan en rik neurokirurg vara speciellt begåvad och skicklig. Denna kirurg tillförde mervärde för världen efter att ha förbättrat sina egna färdigheter och livskvalitet.

Att tillföra värde till dig själv är en bra grund för att börja din resa till att vara rik. Utveckla kunskap eller färdigheter som motiverar att någon betalar dig en bra summa pengar. Övertyga människor att du är värd en stor lönecheck eftersom du kommer att tillföra värde till deras liv i gengäld.

2. Skatta dig själv

Begreppet att spara pengar är inte ett nytt. Det är dock extremt lätt att ”doppa in i dina besparingar” när du vill ha något illa nog. Nyckeln till att uppnå ditt mål att samla rikedom är att faktiskt försöka spara pengar.

Ett annat sätt att titta på dina sparande är att se dem som skatter. När du har betalat dina skatter får du aldrig tillbaka hela beloppet. Behandla dina besparingar på samma sätt. Lägg pengar på ett sparkonto eller överför det till ett helt separat konto där du inte kan röra vid dem. Behandla dina besparingar som pengar som du aldrig kommer att få tillbaka, tills den dagen du får tillbaka allt på en gång.

3. Skapa en plan och följ den

Sannolikheten för att plötsligt snubblar över obegränsad rikedom är extremt låg. Även om det kan tyckas att många av de framgångshistorier du hör är turbaserade är det faktiskt inte sant. Det finns förmodligen en del chans och tur, men de flesta rika människor blev rika genom noggrann planering och disciplin.

Detta inkluderar saker som budgetar och tidslinjer, samt en plan för vad man ska göra i varje steg på vägen till framgång. Det är viktigt att inte bli självbelåten och göra ditt bästa för att fortsätta, och att ha en plan hjälper utan att slösa bort onödiga mängder tid. Att skapa en budget och följa den är bara en del av denna process.

4. Investera

Kärnprincipen bakom investering är att du slutar tjäna mer pengar än du spenderade. Det är dock viktigt att välja dina investeringar klokt. Det finns gott om platser att sänka dina pengar på, men det är svårt att ta reda på vilken av dessa som kommer att leda till att du tjänar.

Fastigheter är ibland en bra investering, men det är dyrt. Att investera på aktiemarknaden behöver inte vara dyrt, men det kan vara riskabelt och instabilt.

Det finns många faktorer att tänka på när du investerar, så se till att du tänker på det rationellt. Prata med experter eller vänner som har erfarenhet av att investera innan du fattar ett beslut.

5. Starta ett företag

Detta är mycket lättare sagt än gjort. Om du har ett skick för affärer eller vill vara din egen chef kan det vara ett bra steg för att tjäna lite pengar. Men som många entreprenörer kommer att berätta för dig, att skapa ett eget företag innebär enorma kostnader och små intäkter i början.

Att vara entreprenör är inte ett snabbt sätt att bli rik – det är en massiv livsstilsförändring. Det har sina unika prövningar och belöningar och är i många fall helt värt det. Detta är dock inte ett val som ska tas lätt. Det kräver engagemang, grus och lite tur för att lyckas. Även om det kan ta lite tid kan det verkligen hjälpa dig att bli rik.

6. Var tacksam

Att bli rik kräver inte bara externa faktorer att falla på plats – många personlighetsfaktorer måste anpassas för att du ska lyckas i vilken satsning du har startat. Att vara ödmjuk och tacksam för de framsteg du gjort i varje steg på vägen är viktigt.

Människor vill inte ge sina pengar till någon som inte tycks uppskatta det eller blir för fördriven med måttlig framgång. Att hålla ditt liv i perspektiv och ha en omtänksam, tacksam och ödmjuk attityd är vägen att gå.