Blogg
Vad är ett bredband och hur fungerar det?

Vad är ett bredband och hur fungerar det?

Idag finns det ett flertal olika metoder att få ett bredband i sitt hem. Dessa tekniker är bland annat mobilt, fiber eller ADSL bredband. Det finns även de som har internet genom sin Kabel-TV. Oavsett vilken bredbandstyp du letar efter, bör du titta igenom den här guiden innan du genomför ett köp.

Vad är ett bredband?

Bredbandsinternetstjänsten är verkligen den mest använda formen av internetåtkomst på grund av dess höga åtkomsthastigheter. den erbjuds i fyra olika former, DSL (eller Digital Subscriber Line), även fiberoptisk, kabel och satellit. Den gamla uppringningsanslutningen är den enda icke-bredbandstjänsten som finns tillgänglig, och även om den är billigare går de flesta internetanvändare mot snabbare bredbandsinternetanslutning.

Surfa in på jämför-bredband.se om du vill jämföra bredband.

DSL

Internet-tjänsten DSL (eller Digital Subscriber Line) gör sin anslutning genom att använda oanvända telefonledningar som inte orsakar avbrott i din telefontjänst. Hastigheten du upplever med en DSL-anslutning varierar med ditt avstånd från växlingsstationen. Din hastighet kommer att bli långsammare ju längre bort du är och snabbare ju närmare du är bytestationen och detta kan vara en avgörande faktor när du försöker välja mellan en DSL-linje och en kabelanslutning.

Kabel

Bredbandskabelanslutningen tillhandahålls av den lokala kabel-TV-leverantören. Här varierar kabelanslutningshastigheten med antalet användare på tjänsten vid en viss tidpunkt. Med tanke på ett specifikt geografiskt område delar användare av bredbandsledningstjänsten anslutningsbandbredden, vilket saktar hastigheten ju fler användare är på systemet. Detta kommer att inträffa vid högtider till exempel sent på kvällarna efter att arbetsdagen är över när många människor kommer åt Internet. Något missvisande skulle kabelföretaget ofta uppskatta anslutningshastigheter som är baserade på tanken att du använder tjänsten. Men så är helt klart inte fallet.

Bredband via fiber

Den senaste bredbandstjänsten är fiber, vilket är den snabbaste internetanslutningen hittills. Denna typ av internettjänst är dock fortfarande i sin linda eftersom dess serviceområden är ganska begränsade och eftersom det tar ett tag att lägga ned den fiberoptiska kabeln. Oavsett var det är tillgängligt konkurrerar kostnaden inte bara med DSL och kabel utan det ger en mycket snabbare anslutning än båda dessa tjänster.

Satellit

Den sista och långsammaste bredbandstjänsten tillhandahålls via satellit. Även om detta är en bra ersättning för uppringning för de människor som bor i avlägsna landsbygdsområden, är installationskostnaderna ganska höga, men de pågående månadsavgifterna är konkurrenskraftiga för både kabel och DSL.

Det finns många fördelar med DSL- och kabelbredbandstjänsten. Det ger större bandbredd än andra internetåtkomstformulär, och det gör det lättare för datoranvändaren att multitaska med flera applikationer som utförs i bakgrunden medan du surfar på nätet. Det är möjligt för dig att surfa på nätet medan du lyssnar på ljud.

Nätverk av datorer i hemmet underlättas med en bredbandsanslutning, antingen via trådlösa eller trådbundna modem.

En bredbandsanslutning låter dig spela många populära datorspel som är beroende av en snabb internetanslutning.

Bredbandsanslutning, till skillnad från den gamla uppringda internetanslutningen, kommer inte att ansluta din telefonlinje när den används. Att ha en bredbandsanslutning gör det faktiskt möjligt för dig att få en internettelefontjänst så att du inte längre behöver den traditionella telefonlinjen alls.

En annan stor fördel med en bredbandsanslutning är att du ständigt är ansluten till Internet. Du kan snabbt ansluta till ditt verks intranät och e-post på några sekunder.

Vilket bredband ska jag välja?

Många som överväger mellan dessa bredbandsinternetalternativ begränsar i allmänhet sökningen till de mest populära tjänsterna som är DSL och kabel. Ett bra tillvägagångssätt när du undersöker dina alternativ skulle vara att fråga dem i det område du funderar på, vilken tjänst de använder och hur den fungerar för dem.

Även om bredbandsinternet via kabel erbjuder en snabb internetanslutning kommer denna snabba hastighet inte att uppnås om det inte går att förlita sig på själva anslutningen. Till exempel beror kabelanslutningen du får på den delade bandbredden, antalet användare på systemet när som helst och latens i nätverket.

Tips! Hos fiberleverantörer.se kan du se vilka leverantörer och bredbandsbolag som du kan välja.